Loading proofofbrain-blog...

Jamais vu (Жамевю..., UA)

IMG_20220126_182804.jpg

У мене це бувало частенько. Випадання з реальності і невпізнавання навколишнього середовища.

От уявіть собі, йдете ви ввечері містом, навколо горять вогні, підсвічують старовинні будинки, десь чути спів вуличного музиканта, десь поодинокі туристи розмахують смартфонами, фотографуючи все підряд... А фоткати тут є що, бо все навколо - суцільна пам'ятка архітектури. Людей доволі мало, мабуть тому що Різдво закінчилося і на голову падає гидка мряка...

І тут - бац - і ви не можете зрозуміти як сюди потрапили та що це за місто таке?

IMG_20220126_182841.jpg

За кілька миттєвостей свідомість вмикається.
Ей, дитино,це Львів. Ось площа Ринок, ось катедра,ось вулиця Галицька. Ми йдемо на трамвай. Номер трамвая вісім. Ним можна доїхати на Сихів...

І далі мозок будує свій причинно-наслідковий ланцюжок і розставляє речі на потрібні полички.

1643214243695-01.jpeg

Жамевю (французьке "jamais vu") — це явище пам'яті, коли добре знайомі предмети, люди чи ситуації раптом стають зовсім незнайомими, невідомими, незнаними... Ніби ви вчора народились.

Протилежне відчуття — це дежавю (французьке "déjà vu"), коли навпаки у новому місці чи ситуації виникає відчуття, що це вже колись було, що ви вже це бачили.
Якщо про дежавю почитати можна досить багато, то жемавю взагалі не вивчене явище.

1643214272767-01.jpeg

"Повторювані криптомнезії (тобто спотворення пам'яті) можуть бути ознакою психічних розладів." Дякую, Вікіпедія☹️ Насправді людська психіка - це темний ліс. Нам ще багато чого належить дізнатися.
Що ж до мене особисто, то я помітила, що невиспана людина частіше "випадає з реальності". Колись давно мені це навіть подобалось, адже молодь полюбляє всілякі експерименти. У невиспаному стані я писала вірші. Тепер я не хочу ні покидати власного тіла, ні впадати в транс, ні відчувати екстазу чи чогось такого. Мабуть це старість. Або дорослість.

Народ, у вас бувають дежавю і жамевю? Напишіть у коментарях:)))
Пам'ятайте, що у нашій спільноті Life stories зараз тема тижня "Моя найзаповітніша мрія", отож ви можете поділитися з нами:)))
Дякую за увагу, па.

1643214120192-01.jpeg

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
6 Comments